September 22, 2013

Tart Nanas

 

Tart nanas atau tart nenas ? Merujuk pada kamus, perkataan sebetulnya adalah nanas. Dalam bahasa baku. Tapi jika ikut dialek kaum masing-masing, kebanyakkan orang menyebutnya dengan sebutan nenas. Apapun, maksudnya tetap sama, sejenis buah tropika yang boleh dimakan. kikiki

Biskut ini antara biskut saya yang terlaris jualannya tiap tahun. Raya tadi sahaja, ia tidak sempat dipamer atau ditangkap gambar, siap saja pelanggan sambar !

Soalan cepu cemas dari pelanggan apabila membeli biskut ini, biasalah, " cair di mulut tak ? " jawapannya, "Ya, cair di mulut. " :D

Di sini saya kongsikan resepinya di mana saya peroleh dari salah satu majalah masakan saya.


Resepi

Bahan-bahannya :

250gm mentega
160gm gula halus
300gm tepung gandum
100gm tepung jagung
40gm tepung kastard
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
Inti nanas secukupnya
1 biji kuning telur atau untuk tidak membazir 1biji telur + pewarna kuning telur untuk glis.

Cara Membuat :

1. Pukul mentega, gula halus, esen vanila & kuning telur dalam sebuah bekas hingga gebu. Kemudian masukkan tepung jagung, kastard & gandum, uli doh hingga sebati.
2. Gunakan acuan yang anda suka, terapkan, masukkan inti, Gulung kemas.
3. Sapu kuning telur kemudian bakar pada suhu 150-160' selama 15-20 minit. Ikut kemampuan oven masing-masing. Siap !

Selamat Mencuba !

No comments:

Post a Comment