September 22, 2013

Biskut Makmur Sabah




Di Indonesia ia dikenali sebagai 'Puteri Salju'.
Tidak menggunakan minyak 'moo-moo' di atas permintaan pelanggan. Berintikan kacang tumbuk & disaluti dengan gula ising. Juga dicampur dengan serbuk susu untuk menambah sedap rasanya!
Resepi turun-temurun dari Mbah (nenek sebelah ibu). Terima kasih Mbah.


Resepi

Bahan :
250g Marjerin
300g Tepung gandum (digoreng tanpa minyak sehingga terasa ringan & naik baunya)
50g Serbuk susu
2 biji Telur Gred A
50g Kacang tanah (digoreng tanpa minyak & tumbuk untuk dijadikan inti)
Gula ising secukupnya

Cara-caranya :
- Putar marjerin & telur hingga kembang.
- Masukkan tepung gandum, serbuk susu & uli.
- Bentukkan, isi inti. Bakar pada suhu 180' selama 15-20 minit.
- Golekkan pada gula ising. Siap !


Selamat Mencuba !


No comments:

Post a Comment