Mulut masih rasa pahit lagi. Demam tak kebah sepenuhnya. Belum selera nak makan nasi. Tapi sebab nak minum ubat punya pasal, terpaksalah cari sesuatu untuk dimakan. Tidak boleh dimanja-manja ini demam.
Fikir punya fikir, anak tekak teringin pula nak makan homemade piza. Tinggi permintaan anak tekak ni kan ? hahaha
Senang saja buat piza ni rupanya, cuma ambil masa buat dohnya, itu saja. Bila dah siap doh, tinggal tepek-tepek ja bahan-bahannya kat atas piza, kemudian bakar.
Dulu masa malas masuk dapur, selalu beli ja kat mana-manalah restoran makanan segera walaupun mahal gila. Bayangkanlah saiz piza yang saya buat ni, regular saiz berapa harganya ? dekat RM30 jugalah. Walhal dengan RM30 tu saya boleh buat 5 keping piza saiz regular. Hmm. cuma harga keju mozzarella la yang tak bole tahan memang mahal sangat. 250 gm bersamaan RM9.50. Wedede !
Patut tu kawasan-kawasan tanah sejuk seperti di kundasang, Kota Kinabalu, ternak lembu banyak-banyak bahkan ? Boleh juga kita hasilkan keju sendiri. Takyah nak import. Ntah ada tak pihak-pihak tertentu fikir tu ya ? Keju permintaannya tinggi apa di Malaysia. Terutama dalam bidang bakeri. kalaulah diorang dapat dengar suara rakyat, kan bagus.
Resepi doh piza ni saya dapat dari buku resepi Alaf 21, Kompilasi Hidangan Berkeju. Lengkap buku ni, pasal keju semua. Ini dia resepinya, moga dapat dimanfaatkan bersama ya.
Arios !
Resepi
Bahan doh ( untuk 4 keping roti ) :
600 gm tepung roti
200 gm tepung gandum
2 sudu besar susu tepung
1 sudu kecil pemantap roti (bread improver)
1 paket yis segera ( Mauripan ) + air suam anggaran 1 1/2 cawan
80 g shortening/marjerin
2 sudu besar gula halus
Inti :
Sos pasta secukupnya
Sosej lembu 2 secukupnya ( saya gunakan produk Ramli Burger - dihiris )
Nanas kiub dalam tin ( dihiris )
Cendawan butang dalam tin ( dihiris )
1 biji lada benggala ( menaikkan aroma piza - dihiris )
keju mozzarella secukupnya
Cara Membuat :
- Panggang sosej tanpa minyak atas non-stick pan hingga agak garing sedikit. Angkat dan hiris.
- Sediakan roti piza yang telah siap dibakar lagi 5 % masak. Sapukan sos pasta.
- Susun bahan inti. Akhir sekali tabur keju.
- Bakar pada suhu 180' selama 10-15 minit hingga keju cair & roti masak garing sepenuhnya. Siap !
Selamat Mencuba !
No comments:
Post a Comment