December 15, 2013

Red Bean Bun


Resepi asal : Isma Maisarah
Sumber rujukan : Rube Rabiah

Roti ( Doh )

Bahan-bahan :

500gm tepung gandum
11 gm yis segera
1/2 cwn gula halus
Secubit garam
2 sudu besar susu tepung
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bread improver
1 sudu besar water roux ( saya gantikan dengan 2 sudu makan bread softener )
1 biji telur
220 ml air suam ( saya guna air sejuk dari peti ais )
2 sudu besar mentega/marjerin
inti kacang merah secukupnya

Cara-caranya :

- Satukan semua bahan.
- Kalau nak rendam yis dgn air suam dan gula dulu pun boleh.
- Uli hingga lembut.
- Perap doh 30 minit atau hingga doh naik sekali ganda.
- Setelah doh naik, tumbuk-tumbuk doh, dan bulat-bulatkan atau nak letak sosej & lain-lain inti pun boleh.
- Rehatkan doh 30 minit sapu butter atau kuning telur.
- Bakar pada suhu 160' selama 20-25 minit bergantung pada oven masing-masing.


sebelum bersauna

selepas bersauna

Selamat Mencuba !

No comments:

Post a Comment